Geestelijke strijd is reëel (1)

Hoe geestelijke strijd veel slachtoffers maakt

20 april 2017 – CIP.nl

Geestelijke strijd. Het is er wel degelijk, maar niet zichtbaar. ,,Mensen vertelden dat ze naar bepaalde films keken en last kregen van angsten in dromen,” zegt dominee Gerrit Vreugdenhil over zijn tijd in Zuid-Amerika. Hij schreef het boek ‘Geestelijke strijd in de kracht van Jezus’.

We horen de berichten van IS, de haat tegen het volk Israël, aanslagen, christenen die vervolgd worden. ,,Er zit een kosmische strijd achter, een satan met demonen. In onze cultuur is daar vaak weinig aandacht voor. Wij kijken vooral naar wat zichtbaar is.”

In de periode dat Vreugdenhil in Zuid-Amerika was, werd hij er wel mee geconfronteerd. ,,Mensen vertelden dat ze naar bepaalde films keken en last kregen van stemmen, van angsten. Ze vertelden verhalen over nachtelijk bezoek van demonen. Vooral mensen die bezig zijn geweest met occultisme, kregen daar last van.” Toen hij die verhalen horen, dacht hij: daar moet ik iets mee. Hij verdiepte zich in wat daar in de Bijbel over staat geschreven. ,,Zo is de ontdekkingstocht begonnen.”

Dat je in Nederland zulke verhalen veel minder vaak hoort, heeft ook te maken met de cultuur, legt hij uit. ,,Het is ook een mysterie, waar mensen niet graag over praten. Maar in het pastoraat kom je het wel vaak tegen.” Een jonge vrouw vertelde dat in het huis, waar haar moeder is overleden, dat er dingen omvallen. Een speeldoosje ging uit zichzelf af. ,,Er wordt niet veel of versluierd over gesproken, maar het is er wel degelijk.”

In het Nieuwe Testament wordt de duivel een ‘mensenmoordenaar’ genoemd. ,,Wat mij opvalt, is dat Jezus de aanwezigheid van satan ook echt serieus neemt. Overal waar Jezus is, vindt confrontatie plaats met demonen en onreine geesten. Bijvoorbeeld in de verzoeking in de woestijn.” Johannes noemt satan ‘de vorst van deze wereld’. De wereld waarin wij leven, is in zekere zin bezet gebied.”

Het andere uiterste is dat je erin doorschiet en achter elke boom een duivel ziet. Hoe kun je dat voorkomen?

In deze eerste video van CIP.nl deel ik wat ik over de onzichtbare strijd geleerd heb.

https://cip.nl/61956-hoe-geestelijke-strijd-veel-slachtoffers-maakt/TExRVQYMBC59YR1MGk4ddhcT

One Reply to “Geestelijke strijd is reëel (1)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *